Circles, I’m going in circles

AI Blog

Issue #30
25/10/2023

To YouTube προσεγγίζει δισκογραφικές

Τον Αύγουστο (Issue 22 – The Return ) είχαμε μιλήσει για την ανακοίνωση της συνεργασίας του YouTube με την Universal Music ως μέρος του Music AI Incubator πρόγραμματος που θα ξεκινούσε η πρώτη. Η τότε ανακοίνωση ήταν εξαιρετικά ασαφής, αλλά το main concept ήταν πάμε να δούμε πως μπορεί η AI να αξιοποιηθεί υπεύθυνα στην μουσική βιομηχανία ή πως το YouTube δε θα χάσει τα music licenses που έχει σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες εξαιτίας της ΑΙ.

Γιατί το αναφέρουμε ξανά αυτό;

Διότι ήρθε ξανά στην επιφάνεια, χάρη στην μήνυση που έκανε η Universal Music στην Anthropic (μαμά εταιρεία του Claude) γιατί χρησιμοποίησε τους στίχους τραγουδιών ως training data.

Δεν πρόκεται για τρομερή καινοτομία η συγκεκριμένη κίνηση, μιας και έχουμε δει δεκάδες αντίστοιχες, όπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή περιεχομένου/ τέχνης μηνύουν ΑΙ start-ups.

Αλλά φαίνεται πως η ‘μουσική’ (ως industry) είναι η πρωτοπόρος στην διαχείρηση του ζητήματος και εδώ είναι που κάνουμε τον πρώτο μας κύκλο.

To YouΤube αναπτύσει εργαλείο για την νέα ΑΙ creator suit που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το οποίο θα επιτρέπει τους creators να κάνουν record ήχο χρησιμοποιώντας τις φωνές τραγουδιστών. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται έγκριση από τις δισκογραφικές, cue Universal Music, οι οποίες με την σειρά τους δε θέλουν να δίνουν δωρεάν τα properties τους, αλλά κανένα θέμα δεν έχουν με το να τα πουλάνε και να συλλέγουν royalties.

Οπότε τι κάνει η Universal; Συμφωνεί στο να συνεργαστεί με το YouTube και κατ’ επέκταση ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες συμφωνίες.

Transparency is key

Αναφέρουμε συχνά την έννοια του open-source και έχουμε δει και κάποιους από τους λόγους που είναι τόσο σημαντική (Issue 7 – AI & Video ).

Μάλιστα, χάρη στην Meta, που έχει όλα της τα μοντέλα open-source, πλέον αποτελεί σοβαρό debate η επιλογή open ή closed model για κάθε νέο ΑΙ μοντέλο.

Γιατί το λέμε αυτό;

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το Foundation Model Transparency Index, από ερευνητές του MIT, Stanford, και Princeton. Το συγκεκριμένο Index μετράει το πόσο transparent είναι πραγματικά οι AI εταιρείες. Καταγράφει 100 διαφορετικά indicators, όπως το αν οι εταιρείες αναφέρουν το τι μισθούς δίνουν στους ΑΙ trainers ή τα computing resources που χρησιμοποίησαν για την ανάπτυξη ενός μοντέλου. Τα αποτελέσματα συλλέγονται σε σκορ με κλίμακα 0-100.

Surprise ή και όχι, το top-scoring model έχει μόλις 54 στα 100. Γεγονός που μας δείχνει πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ως προς το κομμάτι του transparency στο industry.

Τα open models τα πάνε σημαντικά καλύτερα, αλλά ακόμα και σε αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα. Για παράδειγμα στο κομμάτι data, labor, και compute αν αθροίσουμε τα scores των developers, τα αποτελέσματα είναι 20%, 17%, και 17% αντίστοιχα. Το λες και εξαιρετικά χαμηλό.

Γιατί αυτό αποτελεί πρόβλημα;

Πρέπει να καταλάβουμε πως η ΑΙ έχει απτές συνέπειες στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αποτελεί πρωτίστως domain της ερευνητικής κοινότητας. Μια από τις βασικές αρχές της οποίας είναι η διαφάνεια, ώστε να μπορούν άλλοι ερευνητές να κάνουν cross-check και να ασκήσουν ουσιαστική κριτική.

Το πιο απλό παράδειγμα, ίσως κι αυτό που αναφέρεται περισσότερο από όλα, είναι τα biases που υπάρχουν στα training data. Είναι σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγεις εντελώς, διότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά και πολιτισμικά προϊοντα της εποχής μας. Ωστόσο, μπορείς να τα μειώσεις σημαντικά, αν τα κάνεις public και έτσι επιτρέψεις σε multidisciplinary teams να τα ελέγξουν. Το αν ένα ΑΙ μοντέλο αναπαράγει biases μπορεί να προκαλέσει real-world προβλήματα, όπως βλέπουμε στα learning bytes του issue.

Κάνουμε λόγο για κύκλους σε αυτό το τεύχος, γιατί όλα συνδεέονται μεταξύ τους και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το να μπορούμε να δούμε το greater picture.

Resources

AI Insider 📰

 1. H Teleperformance εγκαινιάζει ΑΙ πλατφόρμα, την TP Configuration, για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
 2. H Apple ανακοίνωσε πως θα επενδύσει $1 δις ετησίως στην ανάπτυξη ΑΙ για τα προϊόντα της. Siri, Messages app και Apple Music φαίνεται πως είναι από τα πρώτα που θα λάβουν τα σχετικά updates.
 3. Το Midjourney έκανε launch νέα upscalers. Τα οποία είναι ορατά κάτω από κάθε εικόνα που έχει γίνει upscale ήδη μια φορά.

  Το 2x είναι subtle και προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτομέρειες ίδιες όσο γίνεται.

  Το 4x κοστίζει περίπου 3x τα GPU minutes που χρησιμοποιεί το 2x upscaler.

  Επίσης, έκανε launch την beta version του νέου site. Το πλάνο είναι να αντικαταστήσει το υπάρχον και υπάρχουν συζητήσεις για το να μπορείς να χρησιμοποιείς to Midjourney-bot εκεί κι όχι στο discord.
 4. O Bill Gates έδωσε συνέντευξη στο Handelsblatt, στην οποία δήλωσε πως θεωρεί ότι τα ΑΙ μοντέλα σαν το GPT έχουν φτάσει στο peak τους για τώρα.
 5. Το Instagram δοκιμάζει νέο ΑΙ feature το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να φτιάχνουν stickers από τις φωτογραφίες τους.

Learning Bytes 🧐

 1. Νέα έρευνα κατέδειξε πως τα πιο γνωστά AI chatbots (ChatGPT, Bard κλπ) έχουν την τάση να αναπαράγουν λανθασμένες πληροφορίες ή που έχουν καταρριφθεί όταν τους κάνουν ιατρικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την φυλή (race). H έρευνα υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που έχει το bias και η παραπληροφόρηση στην ΑΙ και τις πραγματικές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει.

 2. Η Apple ακύρωσε το show του Jon Stewart “The Problem With Jon Stewart” (το ίδιο λογικά θα είπαν κι στο board meeting). Ο λόγος φαίνεται πως είναι οι απόψεις του για την ΑΙ & την Κίνα και την ασυμφωνία που υπάρχει με τη θέση της Apple πάνω στο ζήτημα.

 3. Έρευνα έδειξε πως η ΑΙ μπορεί να συνεισφέρει αισθητά στην Wikipedia, καθώς μπορεί να “καθαρίσει” τα references εντοπίζοντας προβληματικά links και βρίσκοντας καλύτερες πηγές. Σχεδόν στα μισά από τα tests που έτρεξαν η ΑΙ βρήκε καλύτερα citations
 4. Η Νέα Υόρκη έκανε launch την beta έκδοση του MyCity Business Services chatbot. Πρόκειται για μία AI-powered platform που θα βοηθάει τους κατοίκους παρέχοντας τους πληροφορίες για την διαχείρηση της επιχείρησης τους.
 5. Ενώ οι ηθοποιοί είναι ακόμα σε απεργία, κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στην emotionέρευνα της Meta και της Realeyes, που έχει στόχο να φτιάξουν AI training datasets για τα avatars της πρώτης. Η σχετική αγγελία ανέφερε πως δεν αποτελεί απεργοσπάσιμο, όμως το gig έχει άμεση σχέση με μερικά από τα core ζητήματα της απεργίας, όπως το πως θα αξιοποιηθεί η απεικόνιση ηθοποιών, το ότι πρέπει να πληρώνονται γι’αυτή και τι σημαίνει informed consent. Κι αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι παρόλο που “their individual likeness will not be used for any commercial purposes” φαίνεται πως οι ηθοποιοί που υπέγραψαν τα συμφωνητικά της έρευνας:

  “have authorized Realeyes, Meta, and other parties of the two companies’ choosing to access and use not just their faces but also their expressions, and anything derived from them, almost however and whenever they want—as long as they do not reproduce any individual likenesses.”

  Κάποιος πιο πονηρεμένος από εμάς, θα έλεγε πως οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλευτούν την κατάσταση (απεργία που τρέχει, έλλειψη κανόνων & νόμων, ηθοποιοί με ανάγκη για χρήματα), ώστε να συλλέψουν όσα περισσότερα training data μπορούν. Εντωμεταξύ παράλληλα με όλο αυτόν τον χαμό, το Hollywood ζητάει από τους background actors να τους κάνουν body scans, χωρίς να τους διευκρινίζεται το πως θα χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με SAG αντιπροσώπους, τα studio μόλις κάνουν capture την απεικόνιση του ηθοποιού, διατηρούν και τα πνευματικά δικαιώματα αυτής, μπορώντας να την αξιοποιούν επ’ άπειρον.


Cool Finds 🤯

Walked into a cafe in mixed reality

 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! 💚

#TogetherWeAI

google-PremierPartner-2024
facebook-pic
workplace-pic
agency-pic
social-media-pic

51

Social Media Awards

evo-pic

226

E-volution Awards

peak-pic

29

Peak Performance Marketing Awards

dime-pic

1

Effie Awards