The environmental costs of Al

AI Blog

Issue #24
13/09/2023

To περιβαλλοντολογικό κόστος της ΑΙ

Η AI, παρά τις πολλαπλές εφαρμογές και τις θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, φέρει μαζί της και σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, καθώς έρχεται με τεράστιες απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος που επιβαρύνουν σημαντικά τους πόρους και τον πλανήτη μας.

Η δημιουργία ενός LLM απαιτεί την ανάλυση μοτίβων σε ένα τεράστιο σύνολο ανθρώπινου κειμένου. Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί απαιτούν πολύ ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν πολλή θερμότητα. Oπότε τα data centers, για να διατηρούνται δροσερά, πρέπει να αντλούν νερό – συχνά σε έναν πύργο ψύξης έξω από τα κτίρια τους, τα οποία έχουν μεγέθος αποθήκης.

Στο τελευταίο **environmental report** που έκανε η Microsoft, δήλωσε πως η παγκόσμια κατανάλωση νερού της αυξήθηκε κατά 34% το 2022 σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η Google στο δικό της report αναφέρει 20% αύξηση στην κατανάλωση νερού για το 2022.

Στην Αϊόβα, όπου η Microsoft έχει κάποια από τα data centers της και έγινε το training του GPT-4 της OpenAI, το νερό χρησιμοποιείται για ψύξη μόνο όταν ο καιρός φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Tον Ιούλιο του 2022 χρειάστηκαν περίπου 44 εκατομμύρια λίτρα νερού. Πρόκειται για το 6% της συνολικής κατανάλωσης ολόκληρης της περιοχής.

Κάπου εδώ πρέπει να τονίσουμε πως αναφερόμαστε σε καθαρό, πόσιμο νέρο!

Ενδεικτικά 5 ερωτήσεις στο ChatGPT αντιστοιχούν σε περίπου 500ml νερού. Γνώμη μας είναι πως ****ΑΙ δεν θα έπρεπε να θέτει σε κίνδυνο βασικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό.

Οι tech giants (Microsoft, OpenAI και Google), αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, κυρίως λόγω της έντονης ευαισθητοποίησης του κόσμου και της κριτικής που δέχονται, καθυστερούν ωστόσο σημαντικά και οι προσπάθειες τους εμφανίζουν έλλειψη διαφάνειας, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν θα δώσουν προτεραιότητα στην πραγματική βιωσιμότητα ή θα παραμείνουν προσκολλημένοι σε greenwashing λύσεις.

Τα ΗΑΕ μπαίνουν κι αυτά στο AI race

To Technology Innovation Institute (TII) που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέπτυξε το Falcon-180B. Πρόκειται για ένα large language model – ΑΙ, το οποίο έχει εκπαιδευτεί με ένα τεράστιο dataset των 3.5 trillion tokens αξιοποιώντας χιλιάδες GPUs. Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό milestone για τις open και publicly available ΑΙ.

Το Falcon-180B τα πήγε εξαιρετικά στα διάφορα nlp tasks και benchmarks, στα οποία εξετάστηκε και σε αρκετές περιπτώσεις έκανε outperform άλλα το GPT-3.5 και το PaLM 2-Large της Google.

Επίσης είναι open source και μπορείτε να το βρείτε στην Hugging Face. Ωστόσο, το commercial use έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και απαιτεί review του license.

Resources

AI Insider 📰

  1. Ακολουθώντας τα βήματα της Adobe, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα προσφέρει νομική κάλυψη σε όσες επιχειρήσεις έρθουν αντιμέτωπες με μηνύσεις εξαιτίας των ΑΙ προϊότνων τους. Αποτελεί πολύ μεγάλο leap of faith και για τις δύο εταιρείες, αν αναλογιστούμε πως οι GitHub Copilot, Midjourney και OpenAI δέχονται μυνήσεις δεξιά και αριστερά. Έχει τεράστια σημασία, διότι ακόμα το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά θολό.
    • Επιπλέον, η Microsoft συνεργάζεται με την Paige για την δημιουργία ενός νέου ΑΙ μοντέλου το οποίο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στην διάγνωση και θεραπείρα του καρκίνου.
  2. Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να ενημερώσουμε πως η Google απαιτεί disclosures για τα political ads τα οποία χρησιμοποιούν ΑΙ.
    • Επίσης η Google ανακοίνωσε την έναρξη του Digital Futures Project, ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για να προωθήσει τον διάλογο γύρω από τα οφέλη και τις προκλήσεις της ΑΙ —διαθέτοντας ένα ταμείο $20 εκατομμυρίων για τη χορήγηση επιχορηγήσεων σε εκλεκτά ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως.
  3. Η Meta σχεδιάζει να εκπαιδεύσει ένα νέο μοντέλο AI που ελπίζει ότι θα ξεπεράσει το GPT-4 της OpenAI. Το training του μοντέλου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 και από ότι φαίνεται θα είναι κι αυτό open source.
  4. Ο ΑΙ βοηθός της Roblox επιτρέπει στους δημιουργούς να φτιάξουν virtual items και backgrounds με απλά prompts.
  5. Ο Ghostwriter κατέθεσε το “Heart on My Sleeve” ως υποψήφιο για Grammy στις κατηγορίες best rap song και song of the year. Σύμφωνα με τον Harvey Mason Jr.(chief executive της Recording Academy, του οργανισμού πίσω από τα Grammy Awards), το τραγούδι είναι “absolutely eligible” επειδή έχει γραφτεί από άνθρωπο.
  6. Η IRS των ΗΠΑ θα ξεκινήσει να αξιοποιεί ΑΙ ερεύνηση φοροδιαφυγής σε συνεργασίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, ομίλων ιδιωτικών κεφαλαίων, επενδυτών στην ακίνητη περιουσία και μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Learning Bytes 🧐

  1. Οι Time μόλις κυκλοφόρησαν την  TIME100AI λίστα τους, με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους που διαμορφώνουν τον τομέα της ΑΙ. Η ηλικία των 100 ανθρώπων ποικίλει από 18 έως 76 ετών και είναι χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες: Leaders, Innovators, Shapers, και Thinkers. Η διαδικασία επιλογής του Time είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει τις κύριες σχέσεις και τα κέντρα εξουσίας που καθοδηγούν την ανάπτυξη της ΑΙ.
  2. Σχεδιαστές της Collina Strada (οίκος μόδας) εκπαίδευσαν ένα ΑΙ μοντέλο σε προηγούμενα σχέδια ρούχων του οίκου για να δημιουργήσουν τη νέα ανοιξιάτικη συλλογή. Η ομάδα στη συνέχεια προσάρμοσε τα σχέδια και δημιούργησε τις απτές εκδοχές τους, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Τα ρούχα έχουν μια αίσθηση ΑΙ — βολάν και δαντέλες φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά, όπως κάνει καμία φορά η ΑΙ όταν προσθέτει ένα έξτρα δάχτυλο στα χέρια.
  3. Η NVIDIA έχει προχωρήσει σε συνεργασίες επικεντρωμένες στην ΑΙ με τους ινδικούς γίγαντες Reliance Industries και Tata Group, με στόχο το upskilling 600.000 εργαζομένων και την εξυπηρέτηση περισσότερων από 600 εκατομμυρίων πελατών με την βοήθεια της ΑΙ.

Cool Finds 🤯

Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την Tatiana Tsiguleva στο Twitter/ X. Δίνει πραγματικά valuable tips και she keeps it real με το ποια είναι η διαδικασία παραγωγής ενός καλού αποτελέσματος.

 

 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! 💚

#TogetherWeAI

google-PremierPartner-2024
facebook-pic
workplace-pic
agency-pic
social-media-pic

51

Social Media Awards

evo-pic

226

E-volution Awards

peak-pic

29

Peak Performance Marketing Awards

dime-pic

1

Effie Awards