Why feelings matter?

AI Blog

Issue #31
01/11/2023

Ο Pegasus θα βλέπει YouTube για σένα

H Twelve Labs (not to be confused με την Eleven Labs, διαφορετικές εταιρείες) κυκλοφόρησε το Pegasus-1, ΑΙ μοντέλο το οποίο κατανοεί βίντεο!  Στην ουσία το Pegasus-1 μπορεί να “δει” ένα βίντεο και να σου πει τι συνέβη ή να κάνεις ερωτήσεις επί αυτού, όπως το τι props χρησιμοποιήθηκαν. Ξεκλειδώνονται έτσι πολλές δυνατότητες, όπως:

  • Βελτιωμένο Content Moderation: αυτόματο flag videos που παραβιάζουν τα community guidelines βάση στοιχείων που εμφανίζονται στο e footage
  • Product tagging: αυτόματο tag προϊόντων σε promo videos

Για όσους ενδιαφέρονται, εδώ και το technical report.

Fun Fact: η Eleven Labs και η Twelve Labs έχουν κάνει host hackathon μαζί, ο οποίος λεγόταν 23Labs.

Γιατί τα συναισθήματα έχουν σημασία

H LAION (non-profit organization για την έρευνα στην ΑΙ) έκανε launch το  Open Empathic project με στόχο να αναπτύξει emotion-detecting AI, ώστε τα open-source AI systems να έχουν empathy και emotional intelligence.

Πιο συγκεκριμένα, το project αφορά την εκπαίδευση AI models σε ήχο και βίντεο για να καταλαβαίνει και να ανταποκρίνεται σε ανθρώπινα συναισθήματα με τον κατάλληλο τρόπο.

Γιατί μας αφορά αυτό;

Καθώς η ΑΙ εντάσσεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας, είναι σημαντικό τα interactions που έχουμε μαζί της να προτεραιοποιούν το well-being μας. Μερικά παραδείγματα όπου η προσθήκη emotional intelligence στην ΑΙ θα φανεί ιδιαίτερα βοηθητική:

  • Healthcare: υποστήριξη ασθενών
  • Customer Service: καλύτερη εξηπηρέτηση πελατών, ιδίως όταν υπάρχουν frustrations από την πλευρά του πελάτη
  • Εκπαίδευση: προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας βάσει των συναισθηματικών αναγκών του μαθητή και της προσωπικότητας του
  • Robotics: πιο “φυσικά” interactions με ανθρώπους
  • Virtual Assistants: assistants όπως η Alexa θα κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματα των χρηστών

Resources

AI Insider 📰

  1. H Teleperformance εγκαινιάζει ΑΙ πλατφόρμα, την TP Configuration, για ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
  2. H Apple ανακοίνωσε πως θα επενδύσει $1 δις ετησίως στην ανάπτυξη ΑΙ για τα προϊόντα της. Siri, Messages app και Apple Music φαίνεται πως είναι από τα πρώτα που θα λάβουν τα σχετικά updates.
  3. Το Midjourney έκανε launch νέα upscalers. Τα οποία είναι ορατά κάτω από κάθε εικόνα που έχει γίνει upscale ήδη μια φορά.

    Το 2x είναι subtle και προσπαθεί να διατηρήσει τις λεπτομέρειες ίδιες όσο γίνεται.

    Το 4x κοστίζει περίπου 3x τα GPU minutes που χρησιμοποιεί το 2x upscaler.

    Επίσης, έκανε launch την beta version του νέου site. Το πλάνο είναι να αντικαταστήσει το υπάρχον και υπάρχουν συζητήσεις για το να μπορείς να χρησιμοποιείς to Midjourney-bot εκεί κι όχι στο discord.
  4. O Bill Gates έδωσε συνέντευξη στο Handelsblatt, στην οποία δήλωσε πως θεωρεί ότι τα ΑΙ μοντέλα σαν το GPT έχουν φτάσει στο peak τους για τώρα.
  5. Το Instagram δοκιμάζει νέο ΑΙ feature το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να φτιάχνουν stickers από τις φωτογραφίες τους.

Learning Bytes 🧐

  1. Νέα έρευνα κατέδειξε πως τα πιο γνωστά AI chatbots (ChatGPT, Bard κλπ) έχουν την τάση να αναπαράγουν λανθασμένες πληροφορίες ή που έχουν καταρριφθεί όταν τους κάνουν ιατρικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την φυλή (race). H έρευνα υπογραμμίζει την τεράστια σημασία που έχει το bias και η παραπληροφόρηση στην ΑΙ και τις πραγματικές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει.

  2. Η Apple ακύρωσε το show του Jon Stewart “The Problem With Jon Stewart” (το ίδιο λογικά θα είπαν κι στο board meeting). Ο λόγος φαίνεται πως είναι οι απόψεις του για την ΑΙ & την Κίνα και την ασυμφωνία που υπάρχει με τη θέση της Apple πάνω στο ζήτημα.

  3. Έρευνα έδειξε πως η ΑΙ μπορεί να συνεισφέρει αισθητά στην Wikipedia, καθώς μπορεί να “καθαρίσει” τα references εντοπίζοντας προβληματικά links και βρίσκοντας καλύτερες πηγές. Σχεδόν στα μισά από τα tests που έτρεξαν η ΑΙ βρήκε καλύτερα citations
  4. Η Νέα Υόρκη έκανε launch την beta έκδοση του MyCity Business Services chatbot. Πρόκειται για μία AI-powered platform που θα βοηθάει τους κατοίκους παρέχοντας τους πληροφορίες για την διαχείρηση της επιχείρησης τους.
  5. Ενώ οι ηθοποιοί είναι ακόμα σε απεργία, κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στην emotionέρευνα της Meta και της Realeyes, που έχει στόχο να φτιάξουν AI training datasets για τα avatars της πρώτης. Η σχετική αγγελία ανέφερε πως δεν αποτελεί απεργοσπάσιμο, όμως το gig έχει άμεση σχέση με μερικά από τα core ζητήματα της απεργίας, όπως το πως θα αξιοποιηθεί η απεικόνιση ηθοποιών, το ότι πρέπει να πληρώνονται γι’αυτή και τι σημαίνει informed consent. Κι αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι παρόλο που “their individual likeness will not be used for any commercial purposes” φαίνεται πως οι ηθοποιοί που υπέγραψαν τα συμφωνητικά της έρευνας:

    “have authorized Realeyes, Meta, and other parties of the two companies’ choosing to access and use not just their faces but also their expressions, and anything derived from them, almost however and whenever they want—as long as they do not reproduce any individual likenesses.”

    Κάποιος πιο πονηρεμένος από εμάς, θα έλεγε πως οι εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλευτούν την κατάσταση (απεργία που τρέχει, έλλειψη κανόνων & νόμων, ηθοποιοί με ανάγκη για χρήματα), ώστε να συλλέψουν όσα περισσότερα training data μπορούν. Εντωμεταξύ παράλληλα με όλο αυτόν τον χαμό, το Hollywood ζητάει από τους background actors να τους κάνουν body scans, χωρίς να τους διευκρινίζεται το πως θα χρησιμοποιηθούν. Σύμφωνα με SAG αντιπροσώπους, τα studio μόλις κάνουν capture την απεικόνιση του ηθοποιού, διατηρούν και τα πνευματικά δικαιώματα αυτής, μπορώντας να την αξιοποιούν επ’ άπειρον.


Cool Finds 🤯

Walked into a cafe in mixed reality

 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα! 💚

#TogetherWeAI

google-PremierPartner-2024
facebook-pic
workplace-pic
agency-pic
social-media-pic

51

Social Media Awards

evo-pic

226

E-volution Awards

peak-pic

29

Peak Performance Marketing Awards

dime-pic

1

Effie Awards